pondělí 15. července 2013

Přesnídávka (pro dospěláky)

Sice se přesnídávky a jiné příkrmy řadí mezi kojeneckou stravu, přesto není důvod na ně ani v dospělosti zanevřít. Obsahují totiž spoustu vitaminů a jsou mnohem zdravější a méně vydatná svačinka než dortík (že to právě říkám já :D ).
Připravila jsem si pro Vás dvě verze. Jednu, kterou můžete nabídnout svým ratolestím a druhou, která je spíše a právě určená pro nás dospělé. Nechte si chutnat...

Jablečná přesnídávka pro "děti"

Ingredience
1 kg oloupaných a nakrájených na malé kostičky jablek
asi 400 ml vody
šťáva z 1/2 citronu
minimálně 6 vrchovatých lžiček třtinového cukru (záleží na kyselosti jablek)
celou skořici a hřebíček

Postup
Nakrájená jablíčka vložíme do hrnce, posypeme 3 lžičkami cukru a zalijeme vodou s citronovou šťávou. Na mírném ohni prohříváme jablka 5 minut. Poté zvýšíme na nejvyšší stupeň a přidáme skořici s hřebíčkem. Pořádně mícháme dalších 15 minut, přičemž na posledních 5-7 minut snížíme teplotu na střední stupeň. Měla by nám vzniknout kašovitá směs, kterou postupně doslazujeme dle chuti. Hotovou přesnídávku rovnou naléváme do předem připravených skleniček. Uzavřeme je a překlopíme víčkem dolů. Nebo můžeme rovnou servírovat do mističek.

Jablečná přesnídávka pro "dospělé"

Ingredience
1 kg oloupaných a nakrájených na malé  kostičky jablek
asi 200 ml vody
300-400 ml polosladkého bílého vína (použila jsem Muscat)
šťáva z 1/2 citronu
4 lžičky třtinového cukru (opět záleží na kyselosti jablek)
mletá skořice a hřebíček
I když to na první pohled vypadá, že rozdíl je jen ve víčku, nenechte se zmást, i obsah je jiný!

Postup
Jablka vložíme do hrnce, posypeme cukrem a zalijeme vodou s citronovou šťávou. Směs prohříváme na mírném stupni zhruba 5 minut. Zvýšíme teplotu na maximum, až se nám odpaří většina vody. Přilijeme bílé víno a přidáme skořici s hřebíčkem. Dále vaříme 15 minut. Těsně před vypnutím můžeme dolít ještě trochu vína, příp. dosladit. Opět okamžitě plníme skleničky.

Tip na závěr
Pokud budeme vařit jablka spíše na středním až mírném plameni, vznikne nám skoro průhledná přesnídávka bez hrudek. Naopak, chcete-li mít kousky jablek, nechte si část jablka stranou a úplně na konci (cca poslední 3 minuty) ho přisypte k již skoro uvařené přesnídávce spolu s vínem. Chvíli povařte.

Kupujete si nebo spíše vaříte domácí přesnídávky? Podělte se se mnou a dalšími čtenáři o vlastní zkušenosti na Facebooku .

Žádné komentáře:

Okomentovat