středa 8. května 2013

"Retro" koláč

Jablečný koláč se zakysanou smetanou a retro pudinkem :-)


Koláč s vanilkovým pudinkem je klasika, navíc poslední dobou doma ujíždíme na retro edici pudinků od Amylon, a tak mě napadlo trochu zpestřit tento jablečno-pudinkový koláč.

Co budeme potřebovat
1 retro pudink s lískovým oříškem (vyrábějí se i jiné druhy ;-) )
300 ml mléka
2 velká jablka
cukr podle chuti
a 1 kelímek zakysané smetany, příp. řeckého jogurtu

křehké nebo listové těsto (křehké těsto dělám vlastní, listové raději kupují... kupuje ho i Jamie Oliver!). Křehké těsto vytvoříme ze 100 g másla, 200 g mouky (hladké nebo polohrubé), 1 vejce nebo 2 žloutků, asi 2 lžic mléka, špetky soli a 4-5 lžic cukru. Vypracované těsto odložíme na minimálně 30 minut do lednice.

můžeme také posypat mletou skořicí a rozinkami nebo jen plátky mandlí
 teď už stačí jen vložit do trouby


Postup
Nejprve uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Oloupeme jablíčka a nakrájíme na kostičky. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a vychladlým pudinkem, poté směs nalijeme do formy vyložené těstem. Posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami, nebo jen plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby na 180 - 160°C a pečeme zhruba 35 minut.




                                                                    Bon apetit!
 
Nechcete si jen prohlížet obrázky jídla, ale raději je rovnou ochutnat? Přijďte 14.12. na zahájení výstavy fotografií Jakuba Pastyříka, kde budete moci ochutnat dobroty Cooking with style.
P.S.: Nejenom ty publikované ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat