středa 17. července 2013

Makovo-povidlový koláč

Máte rádi mák? A taky povidla? Co obojí spojit a vytvořit z toho vynikající koláč ze špaldové mouky?

Ingredience
300 g špaldové mouky
150 g másla
1 bílek a 2 žloutky (druhý bílek si schovejte na potření)
3 vrchovaté lžičky třtinového cukru
2 lžíce mléka (podle potřeby)
špetka soli
150 g povidel
200 g mletého máku
300 ml mléka
3 lžíce třtinového cukru
rozinky nebo sušené švestky s kapičkou slivovice

Postup
Nejprve se pustíme do křehkého těsta, které vytvoříme z mouky, másla, cukru, bílku a žloutků. Můžeme přilít trochu mléka. Vznikne nám vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinové folie nebo jen překryjeme mísu s ním igelitovým sáčkem a necháme odležet v lednici minimálně 30 minut.
Mezitím si připravíme makovo-povidlovou náplň. V hrnci smícháme mák, cukr a mléko. Lehce povaříme cca 3 minuty, až vznikne maková kaše. Poté přisypeme rozinky, sušené švestky. Necháme vychladnout. Po lžících přimícháváme povidla.
Dvě třetiny těsta vyválíme do tvaru formy. Zbylou část také vyválíme, ale zároveň na krájíme na proužky. Na těsto naneseme makovou náplň s povidly a nad ní propleteme zbytek těsta. Potřeme bílkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 až 40 minut.
 
 Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat