Můžeme začít!
Ingredience
na bešamel:
4 lžíce másla
3 lžíce mouky
0,75 l mléka
1 bobkový list
kúra z 1 menšího citronu
sůl a pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
na masové ragú:
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
500 g mletého masa
400 g loupaných rajčat (1 konzerva)
100 ml červeného vína (lze vynechat, ale jinak i klidně víc)
2 lžíce másla + na vymazání
12 listů lasagní
100 g nastrouhaného sýra
Postup
Nejprve vytvoříme jíšku. Zalijeme mlékem a přidáme bobkový list s citronovou kúrou. Necháme mírně povařit asi 15 minut, aby omáčka trochu zhoustla. Občas promícháme. Vyjmeme bobkový list. Okořeníme a nastrouháme muškátový oříšek. Necháme vychladnout.
Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na olivovým oleji. Vmícháme mleté maso (příp. hlívu ústřičnou). K opečenému masu přidáme rajčata se šťávou a okořeníme (můžeme přidat i červené víno). Vše 15 až 20 minut podusíme. Poté necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 200°C. Vymažeme formu máslem. Nyní přichází závěrečná (nejzábavnější část), navrstvit všechny části (bešamel, mleté maso a lasagne) tak, aby nic nezbylo. Začneme bešamelem, poté plátky lasagní, ragú, lasagne, bešamel, nudle, ragú, nudle... a nakonec bešamel.
Vložíme do trouby a na 30 minut si můžeme odpočinout :-). Poté nasypeme nastrouhaný sýr a plátky másla a vložíme opět do trouby na 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat