sobota 6. července 2013

Lasagne

Což takhle dát si... lasagne. Nemám na mysli kupované, ale ty domácí. Je sice pravda, že se řadí mezi náročnější jídla na přípravu, ale až je ochutnáte, tak uvěříte, že to za to stálo :-) .
Můžeme začít!

Ingredience
na bešamel:
  4 lžíce másla
  3 lžíce mouky
  0,75 l mléka
  1 bobkový list
  kúra z 1 menšího citronu
  sůl a pepř
  nastrouhaný muškátový oříšek
na masové ragú:
 1 cibule
  2 stroužky česneku
  4 lžíce olivového oleje
  500 g mletého masa
  400 g loupaných rajčat (1 konzerva)
  100 ml červeného vína (lze vynechat, ale jinak i klidně víc)

  2 lžíce másla + na vymazání
  12 listů lasagní
  100 g nastrouhaného sýra
 

Postup
Nejprve vytvoříme jíšku. Zalijeme mlékem a přidáme bobkový list s citronovou kúrou. Necháme mírně povařit asi 15 minut, aby omáčka trochu zhoustla. Občas promícháme. Vyjmeme bobkový list. Okořeníme a nastrouháme muškátový oříšek. Necháme vychladnout.
Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na olivovým oleji. Vmícháme mleté maso (příp. hlívu ústřičnou). K opečenému masu přidáme rajčata se šťávou a okořeníme (můžeme přidat i červené víno). Vše 15 až 20 minut podusíme. Poté necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 200°C. Vymažeme formu máslem. Nyní přichází závěrečná (nejzábavnější část), navrstvit všechny části (bešamel, mleté maso a lasagne) tak, aby  nic nezbylo. Začneme bešamelem, poté plátky lasagní, ragú, lasagne, bešamel, nudle, ragú, nudle... a nakonec bešamel.

Vložíme do trouby a na 30 minut si můžeme odpočinout :-). Poté nasypeme nastrouhaný sýr a plátky másla a vložíme opět do trouby na 10 minut.
 už jen posypeme sýrem a plátky másla

 Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat