Mák a povidla patří u nás doma k nejoblíbenějším surovinám (bráchu nepočítám ;-) ). Nedávno jsem psala o makovo-povidlovém koláči, tak co dnes zkusit mini verzi tohoto spojení s jiným druhem těsta?
Ingredience
na těsto
1/2 kostky droždí
2 vrchovaté lžíce cukru
50 g másla
150 ml vlažného mléka
1 vanilinový cukr
asi 500 g polohrubé mouky
špetka soli
1 vejce
na náplň
200-250 g mletého máku
350 ml mléka
200 g povidel (záleží podle chuti)
hrst rozinek (klidně i dvě ;-) )
1 vejce na potření
Postup
Nejprve začneme s kynutým těstem. Uděláme si kvásek z kvasnic a vanilinového cukru v hrníčku. V misce smícháme cukr s 300 g mouky a špetkou soli. Přidáme kvásek a vejce, zalijeme mlékem a rozpuštěným máslem. Postupně přisypáváme mouku, až se těsto přestane lepit. Necháme kynout minimálně 30 minut na teplém místě.
Na mírném ohni smícháme mléko s cukrem a mákem. Měla by vzniknout hustší maková kaše, kterou posypeme rozinkami a vše dobře promícháme. Necháme vychladnout. Poté přidáme povidla a náplň je hotová.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme do placky a potřeme makovo-povidlovou náplní. Okraje potřeme vajíčkem a srolujeme. Nožem opatrně krájíme tenká kolečka. Po každém ukrojení nůž očistíme. Jednotlivá kolečka pokládáme na předem vymaštěný plech slunečnicovým olejem. Potřeme je vajíčkem. Plech se šnečky vložíme do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečeme 27 minut.
Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta.
Pokud máte rádi mák, ale povidla příliš nemusíte, zkuste makovo-tvarohový koláč .
P.S.: Tip od mojí babičky, jak na kvásek: vždycky kvasnice opatrně rozetře lžičkou v hrníčku a smíchá s cukrem. Těsto pak krásně vykyne.
Facebook
Žádné komentáře:
Okomentovat