úterý 23. července 2013

Makovo-povidlový šneci

Mák a povidla patří u nás doma k nejoblíbenějším surovinám (bráchu nepočítám ;-) ). Nedávno jsem psala o makovo-povidlovém koláči, tak co dnes zkusit mini verzi tohoto spojení s jiným druhem těsta?

Ingredience
na těsto
 1/2 kostky droždí
 2 vrchovaté lžíce cukru
 50 g másla
 150 ml vlažného mléka
 1 vanilinový cukr
 asi 500 g polohrubé mouky
 špetka soli
 1 vejce
na náplň
 200-250 g mletého máku
 350 ml mléka
 200 g povidel (záleží podle chuti)
 hrst rozinek (klidně i dvě ;-) )
1 vejce na potření

Postup
Nejprve začneme s kynutým těstem. Uděláme si kvásek z kvasnic a vanilinového cukru v hrníčku. V misce smícháme cukr s 300 g mouky a špetkou soli. Přidáme kvásek a vejce, zalijeme mlékem a rozpuštěným máslem. Postupně přisypáváme mouku, až se těsto přestane lepit. Necháme kynout minimálně 30 minut na teplém místě.
Na mírném ohni smícháme mléko s cukrem a mákem. Měla by vzniknout hustší maková kaše, kterou posypeme rozinkami a vše dobře promícháme. Necháme vychladnout. Poté přidáme povidla a náplň je hotová.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme do placky a potřeme makovo-povidlovou náplní. Okraje potřeme vajíčkem a srolujeme. Nožem opatrně krájíme tenká kolečka. Po každém ukrojení nůž očistíme. Jednotlivá kolečka pokládáme na předem vymaštěný plech slunečnicovým olejem. Potřeme je vajíčkem. Plech se šnečky vložíme do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečeme 27 minut.
Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta.

Dobrou chuť ;-) !

Pokud máte rádi mák, ale povidla příliš nemusíte, zkuste makovo-tvarohový koláč .


P.S.: Tip od mojí babičky, jak na kvásek: vždycky kvasnice opatrně rozetře lžičkou v hrníčku a smíchá s cukrem. Těsto pak krásně vykyne.
Facebook

Žádné komentáře:

Okomentovat