neděle 25. srpna 2013

Domácí buchty

... nejen pro Honzíky!

Co budeme potřebovat
1/2 kostky droždí
1 sáček vanilinového cukru
5 lžic cukru krupice
zhruba 500 g polohrubé mouky
špetka soli
trochu citronové kúry
200 ml (kelímek) smetany ke šlehání (té s minimálně 31%)
2 vejce + 1 na potření


na náplň:
  1 vanička tvarohu, 1 sáček vanilinového cukru, rum (na lžičku ;-) ) a pár rozinek
  povidla
  jablečnou marmeládu nebo přesnídávku
  200 g mletého máku, hrst (klidně i 2) rozinek, trochu rumu a 3 lžičky třtinového cukru se skořicí

   ... nevyužijeme všechny náplně, ale tady je pár tipů, co slavilo doma úspěch

Začínáme
Nejprve si necháme vzejít v mističce kvásek z nalámaného droždí a vanilinového cukru, zatímco se nám v hrnci ohřeje smetana (měla by být vlažná, nikoli vařící!). V míse smícháme mouku, citronovou kúru s cukrem a špetkou soli. Přidáme kvásek, obě vejce a zalijeme smetanou. Vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě 40-60 minut.

Mezitím
Teď nastává čas náplní a odpočinku. Tvarohová vznikne jen smícháním všech ingrediencí. Maková zas svařením máku, cukru a rumu (příp. trošky mléka).

Na závěr
Těsto si rozdělíme na poloviny. První z nich vyválíme na placku, kterou rozkrájíme na přibližně stejně velké obdélníčky. Jeden vždy potřeme náplním a druhým jej přiklopíme. Spojujeme je pomocí konce vařečky. Takto hotové buchty vkládáme do předem vymazaného pekáčku (stačí i slunečnicový olej) těsně vedle sebe. To samé děláme i s druhou polovinou těsta.
V troubě předehřáté na 200°C pečeme asi 20 minut dozlatova.

Dobrou chuť
Facebook

Žádné komentáře:

Okomentovat