pátek 6. září 2013

Domácí koláče

... tvarohové, makové, povidlové, ovocné, marmoškové...

Co si připravit
1/2 kostky droždí
1 sáček vanilinového cukru
asi 500 g polohrubé mouky
citronová kúra a pár kapiček citronu
5 lžic cukru krupice
2 vejce
125 ml vlažného mléka
75 g rozpuštěného másla




Krok 1 - Těsto
V mističce si necháme vzejít kvásek (z droždí a vanilinového cukru). Rozpustíme si máslo v kastrůlku a ohřejeme mléko v dalším. Do mísy nasypeme přibližně 300 g polohrubé mouky, kterou promícháme s cukrem, citronovou kúrou a šťávou. Přidáme obě vejce, kvásek a zalijeme mlékem s máslem. Vypracujeme těsto (podle potřeby postupně přidáváme mouku). Necháme ho kynout 40-60 minut na teplém místě.

 zkuste např. joštu s tvarohem

Krok 2 - Náplň
Pro milovníky tvarohu (tedy mě! :) ) stačí smíchat 1 vaničku polotučného tvarohu s 2-3 lžícemi mléka a 1 sáčkem vanilinového cukru. Občas přidávám i kapičku rumu a rozinky. Nebo je také vynikající kombinace tvarohový základ s oblíbenou marmeládou uprostřed.
Ach ten mák. Jeden sáček mletého máku zalijeme přibližně 200 ml mléka. Přisypeme 1 sáček vanilinového cukru a hrst (klidně i dvě) rozinek. Svaříme (s rumem).
Stačí také jen marmeláda nebo třeba povidla jako náplň či jablečná přesnídávka atd.

Krok 3 - Koláče
Těsto rozdělíme na menší kuličky. Každou posupně rozválíme na placku, do jejíchž středu naneseme náplň a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Plech s pečícím papírem pokryjeme koláčky a pečeme asi 10 minut v troubě při teplotě 200°C.

 nebo tvaroh, mák a rozinky

Žádné komentáře:

Okomentovat