pátek 21. června 2013

Nepečený dort s jahodami

Jahodová sezona už je v plném proudu! Jahody jsou prostě všude. Tak si z nich pojďme zkusit udělat dort!

Co budeme potřebovat
asi 50-60 g cukru moučka
500 g tvarohu
200 ml šlehačky (možná i trochu méně)
1 fix do šlehačky
1 balíček máslových sušenek (používám ty od Bebe... jednou balení je cca 140 g)
70 g změklého másla
spoustu jahod (čím víc, tím líp)
šťávu z poloviny citronu, příp. trochu jahodové šťávy (ale pak zase méně cukru)



Postup
Nejprve rozdrtíme sušenky (Tip: sušenky si nejprve rozdrtím v obalu a poté je přesypu do misky, kde je pomocí vidličky, příp. prsty dodrtím mačkáním). Rozehřáté máslo, stačí nechat venku mimo lednici při pokojové teplotě, smíchám se sušenkami. Měla by vzniknout směs podobná drobence. Přeneseme ji do dortové formy, kterou můžeme vyložit pečícím papírem (což se bude hodit, pokud dort nesete např. na oslavu).

Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a přidáme do směsi tvarohu, cukru a citronové šťávy (příp. ovocné šťávy). Postupně přimícháváme jahody. Náplň dáme na sušenkový korpus a dort vložíme do lednice na min. 4 hodiny tuhnout.
Těsně před podáváním můžeme nakrájet zbylé jahody, kterými poté dort dozdobíme.
 
P.S.: vynikající je také s růžovým šumivým vínem ;-)
 
 

1 komentář: