pondělí 24. února 2014

Tofumisu

Zní to "nějak" zvláštně? Ano, správně tofumisu evokuje tiramisu, v kterém je mascarpone (a pár dalších drobností) nahrazeno tofu. Jaký je rozdíl oproti klasice? Především to, že tofumisu obsahuje asi čtvrtinu kalorických hodnot (záleží na zbylých ingrediencích samozřejmě, ale třetinu maximálně!) než tiramisu. A to stojí alespoň za přečtení receptu :-).

Upřímně moc nemám ráda různé náhražky "původních", "originálních" receptů ve smyslu... cheesecake je koláč z ricotty (sýra), nikoli z tvarohu nebo tiramisu je italský dortík z mascarpone, nikoli z pomazánkového másla, příp. lučiny. Nicméně, u tofumisu asi udělám výjimečnou výjimku. Jedním z hlavních argumentů (zejm. na moji obranu ;-) ) je, že si vzhledem ke svým "zdravotním" záležitostem nemůžu dovolit jíst příliš mascarpone, protože je hodně těžké a tučné (doktor jakožto poslední instance zakázal). Naproti tomu tofu je MNOHEM lépe stravitelné a přijatelnější pro zažívání a také mnohem zdravější než mascarpone ;-).


Tak a teď konec řečí, jde se vařit... vlastně pardón míchat a chladit!
Na 4 "průměrné" skleničky si připravíme
500 g tofu (začaly ho prodávat v Albertovi, Country Life to jistí ;-) )
4 lžičky třtinového cukru
asi 100 g dětských špaldových sušenek (kupuju ty od Sunarky)
200 ml sojového mléka bez příchuti
malý šálek silné rozpustné kávy a trochu kávy na ozdobení


Vše připraveno. Můžeme tedy začít :-)
Tofu utřeme s cukrem a sojovým mlékem. Připravíme si skleničky. V kávě máčíme sušenky, příp. pokapeme a pokládáme na dna skleniček. Vrstvíme směs tofu na sušenky až naplníme skleničku zhruba do 3/4. Poprášíme kávou a necháme odležet v lednici přes noc.
 

P.S.: tofumisu neobsahuje laktózu. Pokud navíc použijeme i bezlepkové sušenky, můžeme jej nabídnout i přátelům s bezlepkovou dietou ;-).

Dobrou chuť!
Více nejen o pečení na Facebooku.

Žádné komentáře:

Okomentovat