středa 22. ledna 2014

Kefírové pečivo

Klasické kynuté těsto z vajíčka a mléka s máslem, příp. odlehčená varianta se šlehačkou, jsem chtěla trochu "ozvláštnit" něčím jiným. Narazila jsem při svém hledání inspirace na recept, kde není potřeba ani vajec, ani cukru (včetně toho na kvásek), ani mléko, ani šlehačka! Co je vše nahradí? KEFÍR!
Zní to nepředstavitelně? Tak to pojďme společně zkusit!

Nachystáme si
450 g mouky (1:1 polohrubé a hladké mouky)
250 g kefírového mléka, tj. polovinu krabičky
1/2 kostičky droždí
1 lžičku soli

a malou mističku s trochou mléka

Víkend volá!
Recept není ani, tak náročný časově na práci, ale spíše na "kynutí" těsta.
Rozdrobíme droždí v malé mističce a smícháme s částí kefíru. Obě mouky smícháme v míse se solí. Přilijeme droždí s kefírem a zbytek kefíru. Vše pořádně prohněteme. Hotové těsto přikryjeme utěrkou (a tady přichází ZMĚNA!) a vložíme do lednice. Zde ho necháme asi 7 hodin, nejlépe přes noc.

Odleželé těsto opět pořádně prohněteme. Rozdělíme na malé kuličky, které poléváme mlékem pomocí lžičky a veprostřed promáčkneme nožem. Poskládáme na pečící papír a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme 30 minut.

Kefír a droždí je netypická kombinace. Obvyklejší a známější je třeba kefírová buchta, zkuste třeba tu s jahodama :-).

Rádi pečete? Více nejen o pečení na Facebooku.


Dobrou chuť!
Vaše Baruš

Žádné komentáře:

Okomentovat